top of page
Αναζήτηση

“Χτίζοντας την παρατηρητικότητα”


Μια νέα απλή και άκοπη δραστηριότητα προστίθεται στη φαρέτρα των απλών καθημερινών μας παιχνιδιών. Δεν χρειάζεται υλικά ή ικανότητες πέραν της υπομονής μας και της καλή μας διάθεσης. Είναι ιδανική για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μπορεί να γίνει εξαιρετικά διασκεδαστική.


Αρχικά, καθίστε σε μία πολυθρόνα του σπιτιού σας και ζητήστε από το παιδί σας να σας παρατηρήσει για 10 δευτερόλεπτα. Κατόπιν, ζητήστε του να φύγει από το δωμάτιο και να επιστρέψει μόλις το καλέσετε. Στο διάστημα που λείπει, αλλάξτε κάτι στη στάση σας ή κάτι στο ντύσιμο σας (για παράδειγμα, εάν φοράτε ζακέτα που ήταν κουμπωμένη, ξεκουμπώστε την, ή αλλάξτε πόδι αν καθόσασταν σταυροπόδι κ.λ.π.).

Όταν επιστρέψει το μικρό σας, ζητήστε του να εντοπίσει ποια είναι η αλλαγή πάνω σας. Ξεκινήστε με κάτι πολύ φανερό (π.χ. προσθέστε ένα φουλάρι ή σταθείτε όρθιοι, ενώ καθόσασταν) γιατί δεν θέλετε να το απογοητεύσετε και να τα παρατήσει.

Για μεγαλύτερα παιδιά, η πρόκληση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη μπορείτε να αλλάξετε λεπτομέρειες στο ντύσιμό σας (π.χ. αφαιρέστε τη βέρα σας).


Αποφύγετε να συνεχίσετε το παιχνίδι όταν τα παιδιά δείξουν ότι έχουν κουραστεί. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που χτίζει την παρατηρητικότητα, την οπτική μνήμη, τη διάρκεια προσοχής. Όσο τα καταφέρνουν την αυτοπεποίθηση τους, ενώ όσο προσπαθούν την αντοχή τους στη ματαίωση.


Δεν χρειάζεται να πληθαίνουν τα παιχνίδια-δώρα στο σπίτι μας για να διασκεδάσουμε το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και καλή διάθεση.


Καλή επιτυχία στις προσπάθειές σας.

bottom of page