top of page
Αναζήτηση

Πες το θετικά!



Από την ομάδα ψυχολόγων της ΘΕΡΑΠΕΙΑ= ΕΛΠΙΔΑ


Συχνά το ισχυρότερο στοιχείο του χαρακτήρα μας είναι από τα μεγαλύτερα προτερήματά μας, αλλά ταυτόχρονα και αυτό που ενδέχεται να μας προκαλεί προβλήματα.

Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που είναι ισχυρογνώμων και επίμονος, από τη μία, μπορεί να καταφέρνει τους στόχους του, από την άλλη όμως, μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολία στις συναναστροφές του επειδή επιμένει να γίνονται τα πράγματα με τον δικό του τρόπο.


Σκεφτείτε κάποιον που είναι πολύ δοτικός και βοηθητικός με τους άλλους. Πιθανότατα εισπράττει πολλή αγάπη με αυτή τη συμπεριφορά. Μπορεί, όμως, και να πιέζεται, γιατί σπάνια αφιερώνει χρόνο στον εαυτό του- οι άλλοι έρχονται πάντα πρώτοι.


Τέλος, φανταστείτε ένα άτομο που επικοινωνεί αφιλτράριστα όλα όσα σκέφτεται. Μπορεί κάποιοι να εκτιμήσουν την ειλικρίνειά του, αλλά κάποιοι άλλοι να δυσαρεστηθούν γιατί νιώθουν ότι βάλλονται.


Μπορείτε να βρείτε τη «χρυσή τομή»; Μα φυσικά!

Το μόνο που χρειάζεται είναι να εξασκηθείτε βάζοντας θετικό πρόσημο σε αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Αξίζει να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και νεότερα μέλη της οικογένειας. Δείτε πόσες λέξεις εσείς και το παιδί σας μπορείτε να προσθέσετε στην παρακάτω λίστα:

«Χοντρός» μπορεί να γίνει «αφράτος»

«Κοκκαλιάρης» μπορεί να γίνει «αδύνατος»

«Πολυλογάς» μπορεί να γίνει «επικοινωνιακός»

«Αυταρχικός» μπορεί να γίνει «διεκδικητικός»

Στην πραγματικότητα, θα χρειαστεί να είστε ήπιοι με τους χαρακτηρισμούς σας και να επιλέγετε λέξεις κολακευτικές για την συμπεριφορά των παιδιών σας αλλά και των υπολοίπων μελών της οικογένειας. Φανταστείτε πόσο τοξικό θα ήταν να ακούει το παιδί σας έντονη κριτική για τους παππούδες του ή για τους θείους του. Στα πλαίσια της οικογενειακής αλληλεγγύης, μπορούμε να εντοπίζουμε συμπεριφορές που δεν βοηθούν στην λειτουργικότητα του ατόμου και να κινούμαστε δημιουργικά ως προς την βελτίωση τους με καθοδήγηση και όχι καυτηριάζοντάς τες.

Αν παρότι, έχουμε καλή διάθεση δεν το καταφέρνουμε, μπορούμε να επωφεληθούμε από μια συζήτηση με τους κατάλληλους επιστήμονες που θα μας προσφέρουν τεχνικές, ώστε να γίνει η προσπάθειά μας πιο αποτελεσματική.

Μπορείτε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας επικοινωνώντας μαζί μας στο therapeia.elpida@gmail.com και στην ανοικτή γραμμή επικοινωνίας 210.99.66.333.

Καλή επιτυχία σε όλες σας τις προσπάθειες!



bottom of page