top of page
Αναζήτηση

“Πες μου τη δική σου ιστορία”




Οι ώρες που περνάτε εσείς και τα παιδιά σας μέσα στο σπίτι είναι πολλές. Μπορούν, ωστόσο, να γίνουν πολύ δημιουργικές. Επιλέξτε να πραγματοποιήσετε μία δραστηριότητα, όπως είναι αυτή που σας εξηγούμε παρακάτω, που να είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική για το παιδί. Παράλληλα, μέσω των δραστηριοτήτων, έχετε την ευκαιρία να στοχεύετε στην ανάπτυξη ορισμένων δεξιοτήτων και ικανοτήτων των παιδιών σας, ανάλογα φυσικά με την ηλικία του και τις ήδη υπάρχουσες ανεπτυγμένες ικανότητές του.

Μέσω της συγκεκριμένης δραστηριότητας το παιδί θα αναπτύξει τις γλωσσικές του δεξιότητες που θα χρειαστεί, ιδιαίτερα μετά τη σχολική του ένταξη αλλά και για την ανάπτυξη της κοινωνικότητάς του. Θα εξασκήσει την μνήμη του, τη διάρκεια της προσοχής του, θα αυξηθεί η αυτοπεποίθησή του και η φαντασία του.

Ένας ή και οι δύο γονείς επιλέξτε το αγαπημένο βιβλίο/παραμύθι του παιδιού σας και παροτρύνετέ το να σας το «διαβάσει» ουσιαστικά να σας το αφηγηθεί. Επιλέξτε μια ήρεμη στιγμή μέσα στην ημέρα.

Δώστε του να κρατήσει το βιβλίο και καθοδηγήστε το να ανοίξει την πρώτη σελίδα. Ενθαρρύνετε το, να σας διηγηθεί εκείνο την ιστορία με τον δικό του τρόπο. Εσείς καθίστε ήσυχα και ακούστε όσα έχει να σας πει προσεκτικά. Το παιδί θα προσπαθήσει να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να σας διηγηθεί την ιστορία, Επαινέστε όταν αλλάζει τον ρυθμό του λόγου του ή τον τόνο και το χρώμα της φωνής του καθ’ όλη τη διάρκεια της διήγησης.

Προτείνουμε να μην διορθώσετε και να μην διακόψετε τη ροή του λόγου του κατά τη διάρκεια της διήγησης με «διορθωτικά» σχόλια. Αφήστε το παιδί να συνεχίσει χωρίς τη βοήθειά σας.

Δεν είναι απαραίτητο το παιδί να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο όσον αφορά το λεξιλόγιο, τη γραμματική ή γενικότερα την ικανότητά του να μιλά. Οι εικόνες στο βιβλίο θα αποτελέσουν το έναυσμα για να ξεκινήσει τη διήγησή του.



Επαινέστε τη προσπάθεια του παιδιού και όχι το αποτέλεσμα.

Μετά το τέλος της διήγησης θα ακολουθεί, φυσικά, η επιβράβευση της προσπάθειας. Εξηγήστε του ότι εντυπωσιαστήκατε που ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τη διήγησή του. Πείτε του πόσο σημαντικό είναι όταν αφηγούμαστε να δίνουμε στους ακροατές την ευκαιρία να ακούν όλη την ιστορία που έχουμε στο μυαλό μας. Συζητήστε μαζί του για το πως θα αλλάζατε την ιστορία ή πως θα θέλατε εσείς να τελειώσει. Ζητήστε του να κάνει το ίδιο και εκείνο με τις δικές του ιδέες.

Αφού παρατηρήσετε τις αλλαγές που θα θέλατε να έχει στη διήγησή του για παράδειγμα να χρωματίζει τη φωνή του ανάλογα με τον ήρωα, προσπαθήστε στη δική σας διήγηση να υπερβάλετε λίγο περισσότερο στο συγκεκριμένο τομέα, ώστε να του γίνει φανερό ότι γίνεται πιο ενδιαφέρουσα η διήγηση όταν αλλάζουμε τον τόνο ή το ρυθμό της ομιλίας μας.


Καλή σας διασκέδαση!


Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας εάν κάτι σας προβληματίσει, για τυχόν απορίες ή προβληματισμούς που θα προκύψουν στο σταθερό ή κινητό τηλέφωνο 210.99.66.333 & 6976760277, μέσω email στο therapeia.elpida@gmail.com ή βρείτε μας στη σελίδα μας στο Facebook.

Bennett, S. & R. (2000). 365 μέρες χωρίς τηλεόραση - 365 δημιουργικές ιδέες για σας και το παιδί σας. Μετάφραση: Μαρία Μούγιαννη. ISBN: 978-960-03-1733-6. Εκδόσεις: Καστανιώτη.


bottom of page