top of page
Αναζήτηση

“Παιχνίδι Υπερηρώων”


Υπάρχει διαφορά μεταξύ της ενθάρρυνσης ενός παιχνιδιού μάχης και της διαχείρισης των καταστάσεων κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Τα παιδιά ωφελούνται από το φανταστικό παιχνίδι και μπορούν να πάρουν πολλά θετικά στοιχεία από αυτό. Μέσω του παιχνιδιού τους επιτρέπουμε να επεξεργαστούν αυτό που βλέπουν - που είναι το βασικό σημείο του παιχνιδιού.

Το παιχνίδι ενός υπερήρωα μπορεί να γίνει ευεργετικό, λόγω του ότι βοηθά τα παιδιά να επιλύσουν τα ζητήματα του καλού και του κακού, το ρόλο της δύναμης και της εξουσίας καθώς και των ορίων. Τα παιδιά αν αντιληφθούν από τις αντιδράσεις των γονέων ότι ένα παιχνίδι δεν είναι αρεστό από τους γονείς, μπορεί να κρύβουν το γεγονός ότι ασχολούνται με αυτό. Μια κρυφή δραστηριότητα μπορεί να γίνει και επικίνδυνη.

Η απαγόρευση του παιχνιδιού προσποίησης ενός υπερήρωα αναιρεί όλες τις καλές ευκαιρίες που προσφέρει η συζήτηση σχετικά με τα παιχνίδια που ενδέχεται να παίζουν στο διάλειμμα με τους συνομηλίκους και περιορίζει την πληροφόρηση τους. Η κάθε μορφή ενημέρωσης σχετικής με τις δραστηριότητες των παιδιών μας, μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι εφόσον διαχειριστούμε με μέτρο την κάθε κατάσταση.

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν πως δεν είναι σοφή επιλογή να απαγορεύουμε εντελώς αυτή τη μορφή παιχνιδιού. Ορισμένα παιδιά, ωστόσο, ίσως δείξουν κάποιου είδους εμμονή σε θέματα βίας από την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, επηρεάζοντας τα άλλα παιδιά γύρω τους. Επιτακτική, σε αυτή την περίπτωση, είναι η ανάγκη να λάβουμε κάποιους περιορισμούς.

Οι γονείς όταν μιλούμε στα παιδιά για τους ήρωές τους, μπορούμε να μοιραστούμε τις σκέψεις τους και να ενημερωθούμε για τα ενδιαφέροντά τους. Με τους ανάλογους χειρισμούς μπορούμε να τα οδηγήσουμε να εξερευνούν τις ηθικές αξίες και διλήμματα και να καθορίζουν πως αντιλαμβάνεται ο καθένας διαφορετικά το σωστό και το λάθος. Το παιχνίδι υπερηρώων στηρίζει τα παιδιά στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν μελλοντικές προκλήσεις στον κόσμο και τους επιτρέπει να επιδείξουν δύναμη και κουράγιο.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να προσποιούνται ότι είναι ισχυρά και ανίκητα και τα βοηθά να αναπτύξουν στη φαντασία τους μια ταυτότητα εκτός της πραγματικής ζωής.

Συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να συμμετέχουν με ασφάλεια στο παιχνίδι υπερηρώων:

-Επισημάνετε τις διαφορές ανάμεσα στους καλούς και κακούς ήρωες.

Τα παιδιά δεν διακρίνουν απαραίτητα τους πραγματικούς ανθρώπους από τους φανταστικούς χαρακτήρες, οπότε είναι χρήσιμο να επισημαίνονται τα «καλά» χαρακτηριστικά όπως η καλοσύνη και η αλληλεγγύη.

-Διδάξτε στα παιδιά τη διαφορά ανάμεσα στην άμυνα και την επιθετικότητα.

-Ενθαρρύνετε τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να ασκηθούν στην επίλυση συγκρούσεων χωρίς να χρειαστεί να έχουν μια συμπλοκή μεταξύ τους.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για τυχόν απορίες ή προβληματισμούς που θα προκύψουν στο σταθερό ή κινητό τηλέφωνο 210.99.66.333 & 6976760277, μέσω email ή βρείτε μας στο Facebook.

bottom of page