top of page
Αναζήτηση

Μπαμπά... σ'αγαπώ! αφιέρωμα στη γιορτή του πατέρα



Κοντεύει η γιορτή του πατέρα. Πάμε για ψώνια να του αγοράσουμε ένα δώρο; Δεν σας το προτείνω!

Δείτε το ενημερωτικό βίντεο στο YOUTUBE www.youtube.com/watch?v=qg0tgobG9Mc


Είναι ευκαιρία να μάθουμε τι σκέφτεται το παιδί μας για τον πατέρα του και να δούμε πως θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε να χτίζουμε πιο ουσιαστική σχέση μαζί τους. Σχέση όχι παροχών αλλά συναισθήματος.


Φτιάξτε το προφίλ του μπαμπά ή απλά κολλήστε μια φωτογραφία πάνω σε ένα χρωματιστό χαρτί. Σκεφτείτε μαζί με το παιδί σας, τι είναι αυτό που τον κάνει ξεχωριστό και του αρέσει να κάνει μαζί του (πχ, να παίζουμε με τα lego, να επιδιορθώνουν ένα παιχνίδι, να κάνουν ποδήλατο, ελεύθερο κάμπινγκ… είστε σε καλό δρόμο, αν όμως αναφέρει μου αγοράζει Playstation ή ότι θέλω, κάντε υποσημείωση για αργότερα, χρειάζεται να παρέμβετε). Ακούστε το παιδί και μην το κατευθύνετε. Αν έχετε περισσότερα από ένα παιδί, μπορείτε να κάνετε από πριν την συμφωνία ότι γράφουμε κάτι μόνο θετικό για το μπαμπά μας και ότι δεν έχει το δικαίωμα το ένα να κρίνει ή να κοροϊδέψει το άλλο για τις επιλογές του (για το τι θα αναφέρει).


Να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι ανάγκη να γεμίσετε το χαρτί. Σημαντικό είναι ότι γράφει να το εννοεί.

Κατόπιν μπορείτε να τους ζητήσετε να σκεφτούν τι του αρέσει να τρώει ή να πίνει και να φτιάξουν τα παιδιά με τη βοήθειά σας ένα χυμό, καφέ ή γλυκό για να του το προσφέρουν.


Στη συζήτηση μπορεί να προκύψουν και γκρίνιες (κάτι που δεν τους αρέσει με τον πατέρα τους) κρατήστε το για άλλη μέρα και συζητήστε όλοι μαζί πως μπορείτε να το αλλάξετε. Αν δεν μπορείτε να καταλήξετε σε εποικοδομητικές ιδέες, απευθυνθείτε σε parent coach, θα σας βελτιώσει τη ποιότητα ζωής σας.


Στην περίπτωση που είστε διαζευγμένοι, παρακαλώ σκεφτείτε τα οφέλη που θα αποκομίσει το παιδί σας από μια τέτοια διαδικασία. Αν είναι αγόρι, θα σκεφτεί το ρόλο του σαν πατέρας, αν είναι κορίτσι θα σκεφτεί το ρόλο του πατέρα που θα θέλει να έχει για τα παιδιά της. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο σας. Σκεφτείτε το και δείξτε μεγαλοψυχία ακόμα και αν έχετε τεταμένες σχέσεις.


Καλή επιτυχία! Θα χαρώ να μου αποστείλετε φωτογραφίες με τα δημιουργήματά σας στο therapeia.elpida@gmail.com.


Με εκτίμηση

Ειρήνη Κιάμου Μ.Α. CCC-SLP

Παθολόγος Λόγου & Ομιλίας

Parents' Coach

bottom of page