top of page
Αναζήτηση

Μοναδικό γλύκισμα για τη γιορτή του!!


Γράφει η Ειρήνη Κιάμου Μ.Α. CCC-SLP, Speech Language Pathologist, University of Maryland USA

Επιστημονική υπεύθυνη των θεραπευτικών ομάδων «ΕΥΛΟΓΟΝ» & «ΘΕΡΑΠΕΙΑ=ΕΛΠΙΔΑ»

Άμισθος συνεργάτης της Παν. Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Παν & Αγλ. Κυριακού»

Τ. Καθηγήτρια του Τμήματος Λογοθεραπείας Ιωαννίνων

Parents’ Coach

-Τι δώρο να του αγοράσω; Τα έχει όλα…

- Μια νέα ιδέα, που θα σας «λύσει» τα χέρια και θα σας «δέσει» περισσότερο μεταξύ σας.

Το μυαλό μας πετάει συνήθως σε ένα ευφάνταστο παιχνίδι ή ακριβή επιλογή όταν σκεφτόμαστε την αγορά ενός δώρου για τη γιορτή των αγαπημένων μας προσώπων.

Αρκετές φορές, έχω ακούσει (με έκπληξη ομολογώ) να επιλέγουν και να επιμένουν τα παιδιά στο τι περιμένουν ως δώρο για τη γιορτή τους… Τελικά, η έκφραση της αγάπης μας είναι η ανταλλαγή υλικών αγαθών;

Δεν θα ήθελα να ανοίξω μια τεράστια φιλοσοφική συζήτηση, αλλά απλά να σας προβληματίσω και να σας προτείνω μια εναλλακτική δραστηριότητα που θα κάνει μοναδική την ημέρα της γιορτής του παιδιού σας και φυσικά όλων των αγαπημένων σας που σίγουρα θα την χαρούν.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή προετοιμασία από τους ανθρώπους που θα συμμετέχουν στη γιορτή.

Τοποθετήστε το γλύκισμα που επιλέξατε να προσφέρετε στους επισκέπτες σας πάνω στο τραπέζι (δεν είναι αναγκαίο να είναι τούρτα στην ονομαστική εορτή) και δίπλα από αυτό συγκεντρώστε σε ένα καλαθάκι, στολίδια που μπορεί να τοποθετηθούν πάνω του (πλαστικές φιγούρες, λουλουδάκια από ζαχαρόπαστα, μικρά χάρτινα διακοσμητικά κλπ).

Εφόσον συγκεντρωθείτε όλοι γύρω από το τραπέζι, ο καθένας θα διαλέξει ένα στολίδι που θα τοποθετήσει πάνω στο γλύκισμα και θα αναφέρει τι θαυμάζει ή τι χαίρεται να κάνει με τον εορτάζοντα. Μπορείτε αν τα αγαπημένα του πρόσωπα δεν μπορούν να παρευρεθούν (διαμένουν σε άλλες πόλεις είναι σε καραντίνα κλπ), να συμμετέχουν μέσω των ηλεκτρονικών βιντεοκλήσεων.

Θα χρειαστεί σίγουρα προετοιμασία για όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα από τα μικρότερα μέλη της οικογένειας, ώστε να έχουν σκεφτεί τι θέλουν να πουν και να μην επαναλαμβάνουν ότι έχουν πει οι μεγαλύτεροι. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, είναι προτιμότερο να δώσετε την ευκαιρία στους νεότερους να ξεκινήσουν πρώτοι και να ακολουθούν οι υπόλοιποι. Θα πρότεινα, πριν φτάσει η ημέρα της γιορτής να έχετε συζητήσει με τα μικρά παιδιά τι θα ήθελαν να αναφέρουν στη γιορτή. Ακούστε τι έχουν να πουν και προσπαθήστε να τα καθοδηγήσετε όσο το δυνατό λιγότερο. Πριν το γεγονός, βοηθήστε τα να θυμηθούν αυτό που είχαν προετοιμάσει.

Σε κάθε περίπτωση είτε πρόκειται για νεαρό μέλος της οικογένειας είτε για ενήλικο, φροντίστε ότι αναφέρετε να είναι αληθινό!

Όταν φτάσει η στιγμή της αποκάλυψης, θα είναι μια έκπληξη για το τιμώμενο πρόσωπο. Εύχομαι να είναι τόσο επιτυχημένη που να καταλήξει οικογενειακή παράδοση.

Είναι μια δραστηριότητα που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της οικογένειας να δυναμώσουν τους δεσμούς τους και επίσης να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Θα σας πρότεινα να την υλοποιήσετε και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας (όχι μόνο την πυρηνική) γιατί δεν υπάρχει ηλικία που σταματάμε να επιθυμούμε την αναγνώριση και την αγάπη.

Προκειμένου οι ευχάριστες στιγμές να μείνουν αναλλοίωτες, θα ήταν έξυπνο να βιντεοσκοπήσετε τη διαδικασία και να την παρακολουθείτε όταν το τιμώμενο πρόσωπο νιώθει μοναξιά ή απογοήτευση.

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση με τα μέλη της οικογένειάς σας!

Αν κάτι δεν κυλά ομαλά με την διαδικασία που σας προτείνω, μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια στην ανοικτή γραμμή επικοινωνίας της διεπιστημονικής μας ομάδας στο 210.99.66.333.

bottom of page