Κατανοώντας την δυσκολία του παιδιού σας στην γραπτή έκφραση
- Θεραπεία Ελπίδα
- 20 Μαΐ 2021
- διαβάστηκε 6 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 15 Ιουν 2021

Με μια ματιά:
· Η ύπαρξη μαθησιακών δυσκολιών μπορούν να κάνουν το γράψιμο να φαίνεται πολύ δύσκολο.
· Ένα παιδί μπορεί να δυσκολεύεται γραφοκινητικά ή στο να αποτυπώσει τις σκέψεις του σε γραπτή μορφή ή και στα δύο.
· Υπάρχουν στρατηγικές και μεθοδολογίες που βοηθούν στη βελτίωση των δεξιοτήτων γραφής στο σχολείο και στο σπίτι.
Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να σχηματίσει τα γράμματα, να παρουσιάσει τις ιδέες του γραπτά ή να συλλαβίσει σωστά, δεν είναι το μόνο. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να παρουσιάζουν δυσκολία στην γραπτή έκφραση. Μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες μαθησιακής δυσκολίας ονομάζεται δυσγραφία. Υπάρχουν όμως και άλλες. Αν ενδιαφέρεστε να ανακαλύψτε ποιες μπορεί να είναι αυτές οι αιτίες που προκαλούν δυσκολία στην γραπτή έκφραση καθώς και πώς να βοηθήσετε το παιδί σας, συνεχίστε το διάβασμα…
Τα σημάδια / σήματα που εκπέμπουν τα παιδιά μας για να μας ενημερώσουν ότι δυσκολεύονται
Το γράψιμο είναι μια σύνθετη εργασία. Πολλά παιδιά που δυσκολεύονται, προσπαθούν να το αποφύγουν εντελώς. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό για τους γονείς, ειδικά όταν έχει εργασίες τις οποίες αναβάλει ή εγκαταλείπει εντελώς. Αλλά είναι σημαντικό, οι γονείς και οι δάσκαλοι του παιδιού, να μην θεωρούν ότι είναι τεμπέλικο ή ότι δεν είναι έξυπνο και να το σχολιάζουν ανάλογα.
Ας δούμε μερικά σημάδια τα οποία μπορεί να οφείλονται σε δυσκολία στην γραφή (προσοχή όσα ακολουθούν, αναφέρονται σε μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη τάξη του Δημοτικού. Αν επιθυμείτε να πληροφορηθείτε για τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται να έχει αναπτύξει ένας μαθητής του νηπιαγωγείου για την ομαλή του ένταξη στο Δημοτικό, μπορείτε να το αναζητήσετε στην ιστοσελίδα μας):
· Έχει ακατάστατο γραπτό.
· Γράφει αργά και επιμελώς.
· Καταπιέζεται από τις γραπτές εργασίες.
· Αρνείται να γράψει ή να κάνει εργασίες που περιλαμβάνουν γράψιμο.
· Προσθέτει ή παραλείπει λέξεις και γράμματα.
· Παρουσιάζει δυσκολία στην ορθογραφία και στη χρήση σημείων στίξης.
· Παρουσιάζει δυσκολία στο να βάλει τις σκέψεις του σε χαρτί.
Πού μπορεί να οφείλεται η δυσκολία στο γράψιμο
Όταν τα παιδιά δυσκολεύονται στο γράψιμο, μια κατάσταση που ονομάζεται δυσγραφία είναι συχνά ο συνήθης ύποπτος. Αλλά και άλλα ζητήματα μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα της γραφής ενός παιδιού.
Παρακάτω ακολουθούν οι κύριες αιτίες που προκαλούν δυσκολίες στη γραφή:
· Δυσγραφία: αυτή η κατάσταση καθιστά δύσκολη την εκτέλεση εργασιών όπως η γραφή. Επηρεάζει τη δεξιότητα της λεπτής κινητικότητας που χρησιμοποιείται στη γραφή, στη ζωγραφική και στην αντιγραφή. Η δυσγραφία καθιστά δύσκολη την απεικόνιση των γραμμάτων στην σελίδα.
Μπορεί τα γράμματα να είναι πολύ κοντά μεταξύ τους ή πολύ μακριά, ανομοιογενή σε μεγέθη και το σχήμα τους ατελές. Επίσης, μπορεί να ανακατεύει κεφαλαία και πεζά γράμματα.
Δυσορθογραφία: Η εμφάνισή της απεικονίζεται με πληθώρα ορθογραφικών λαθών, κυρίως στη μέση ή στην αρχή των λέξεων, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει κάποιος γραμματικός κανόνας που θα βοηθούσε το μαθητή να αποφασίσει ποιο «ι» ή «ε» ή «ο» να επιλέξει. Για παράδειγμα το όνομα «Ειρήνη» είναι μια πραγματική πρόκληση, εφόσον δεν υπάρχει γραμματικός λόγος που γράφεται το πρώτο «ι» με «ει» και το δεύτερο με «η». Παράλληλα, η αναγνωστική ικανότητα του μαθητή δε φαίνεται να επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό.
· Δυσπραξία: Η δυσπραξία προκαλεί δυσκολία στην κινητικότητα, συμπεριλαμβάνοντας και την πράξη της γραφής.
Τα παιδιά με δυσπραξία αντιμετωπίζουν δυσκολία στον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση εργασιών που περιλαμβάνουν κινητικές δεξιότητες. Ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων, μπορεί να δυσκολεύονται και με απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το βούρτσισμα των δοντιών και το δέσιμο των παπουτσιών τους.
· Δυσλεξία: Αυτός ο τύπος μαθησιακής δυσκολίας είναι γνωστός για τις δυσκολίες στην ανάγνωση. Μπορεί επίσης να προκαλεί δυσκολία και στη γραφή. Τα παιδιά με δυσλεξία μπορεί να παρουσιάζουν δυσκολία στο να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τα γραπτά κείμενα.
Αυτή είναι οι αιτία που είναι συχνά φτωχοί συγγραφείς και κάνει την γραπτή έκφραση τους μια πρόκληση. Η γραφή τους είναι αργή και δυσκολεύονται να αποκωδικοποιήσουν τις σκέψεις τους στο χαρτί.
Τα παιδιά που δυσκολεύονται με το γράψιμο, συνήθως παρουσιάζουν περισσότερες από μια από αυτές τις συνθήκες.
Πως μπορείτε να πάρετε απαντήσεις
Είναι σύνηθες φαινόμενο οι γονείς να είναι οι πρώτοι που εντοπίζουν τις δυσκολίες των παιδιών στην γραπτή έκφραση. Αλλά παίρνει χρόνο το να ξεκαθαρίσουν που οφείλονται αυτές οι δυσκολίες. Η συνεργασία σας με τον δάσκαλο του παιδιού στο σχολείο είναι απαραίτητη και θα σας βοηθήσει να πάρετε τις απαντήσεις που χρειάζεστε. Στην συνέχεια, μπορείτε να πάρετε την κατάλληλη υποστήριξη για το παιδί σας.
Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μάθετε τι προκαλεί στο παιδί σας την δυσκολία:
· Μιλήστε με τον δάσκαλο του παιδιού. Το να ξέρετε τι βλέπει η/ο δασκάλα/ος στο σχολείο είναι ένα σημαντικό κομμάτι του puzzle. Ο δάσκαλος μπορεί να σας πει σε τι βαθμό η δυσκολία του παιδιού σας στη γραφή το επηρεάζει στη μάθηση. Χρειάζεστε τη συνεργασία του βασικού δασκάλου της τάξης, αλλά και των υπόλοιπων ειδικοτήτων (διαβάστε το άρθρο πως συνεργάζομαι με τους εκπαιδευτικούς, για να προετοιμάσετε μια τέτοια συνάντηση, επίσης στο BLOG μας). Επίσης, ο δάσκαλος σε δεύτερο χρόνο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει άτυπες απλοποιήσεις στην τάξη, με την καθοδήγηση των ειδικών επιστημόνων, ώστε να βοηθήσει το παιδί στην γραφή του.
· Προβείτε σε μια αξιολόγηση από ειδικό επιστήμονα στα πλαίσια μιας διεπιστημονικής ομάδας. Μια αξιολόγηση παιδιού με δυσκολίες στη γραφή μπορεί να χρειαστεί συνεργασία από ειδικό στις μαθησιακές δυσκολίες, λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή, ώστε να εντοπιστούν τα αίτια που προκαλούν την δυσκολία. Επίσης, μια έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει τις δυσκολίες του, όσο είναι στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και να μην σπαταλά πολύτιμο εκπαιδευτικό χρόνο. Όσο πιο άμεσα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες στο γραπτό λόγο, τόσο θα εξασφαλίσουμε ότι η αυτοπεποίθηση του παιδιού μας θα διατηρηθεί υψηλά.
· Ακολουθήστε τις οδηγίες μιας διεπιστημονικής ομάδας. Οι ειδικοί επιστήμονες, όταν χρειάζεται θα σας παραπέμψουν σε κάποια ιατρική επίσκεψη (οφθαλμολογική ή άλλη). Ακόμα, θα φροντίσουν να σας ενημερώσουν για τα δικαιώματα του παιδιού σας στο σχολικό περιβάλλον καθώς και για τα ωφελήματα που μπορεί να έχει από τον ασφαλιστικό του φορέα. Το σημαντικότερο, θα οργανώσουν μια ατομική στοχοθεσία προκειμένου να βελτιώσουν τις ικανότητες του στο γραπτό λόγο. Επιπλέον, θα κινητοποιήσουν τους απαραίτητους μηχανισμούς συνεργασίας μεταξύ σπιτιού-σχολείου και θεραπευτικού χώρου, εξασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση των στρατηγικών που θα ακολουθήσει το παιδί από τον ένα χώρο στον άλλο.
Τι μπορείτε να κάνετε:
Ευτυχώς πολλά είναι γνωστά για τις συνθήκες που καθιστούν δύσκολη τη γραφή. Ανεξάρτητα από την κατάσταση του παιδιού σας, μπορείτε να το βοηθήσετε και στο σπίτι. Εδώ θα βρείτε μερικές ιδέες: Βεβαιωθείτε ότι είναι ενήμεροι όλοι οι ειδικοί που ασχολούνται με τις δυσκολίες του παιδιού σας.
· Ενημερωθείτε: Το να κατανοήσετε την δυσκολία του παιδιού σας είναι το πρώτο βήμα. Όσα περισσότερα ξέρετε, τόσο θα έχετε ανεπτυγμένες τις προσλαμβάνουσες κεραίες σας για να «πιάνετε» τα μηνύματα που σας στέλνει το παιδί σας και να τα αποκωδικοποιείτε με τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων. Θα είστε ικανοί βοηθοί και υποστηρικτές των αναγκών του, ώστε να οικοδομήσει την δεξιότητα της γραφής του και να ξεπεράσει το αίσθημα της ματαίωσης.
· Παρατηρείστε και κρατήστε σημειώσεις: Παρατηρήστε την συμπεριφορά του παιδιού σας κατά την διάρκεια της γραφής του. Μπορεί να εντοπίσετε συγκεκριμένα μοτίβα και αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις. Μπορεί για παράδειγμα να έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας καταρρέει, όταν έχει εργασία περισσότερη της μιας σελίδας. Συζητώντας με τους ειδικούς επιστήμονες θα βρείτε στρατηγικές που θα το βοηθούν.
· Εστιάστε στην προσπάθεια, και όχι στο αποτέλεσμα: Να επαινέσετε το παιδί σας για την προσπάθεια. Θυμίστε του ότι όλοι κάνουν λάθη, συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό σας. Βοηθήστε το να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσει νε εξασκείται , καθώς και να το ανταμείβετε για την πρόοδο.
· Ενθαρρύνετε την γραφή στο σπίτι: Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να εξασκηθεί σε συνθήκες χαμηλής πίεσης. Αφήστε το να κάνει την λίστα του σούπερ μάρκετ και να γράφει σύντομα μηνύματα τηλεφώνου. Επίσης, μια άλλη ιδέα είναι να κρατάει ημερολόγιο για πράγματα που το ενδιαφέρουν, έστω και αν είναι μερικές σειρές την ημέρα. Φροντίστε να μην το πιέζετε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.
· Δείτε μέσω των ματιών του παιδιού σας: Είναι δύσκολο να κατανοήσετε τι περνάει το παιδί σας με την δυσκολία του. Αναλογιστείτε πως θα νιώθατε αν αποτυγχάνατε στην ολοκλήρωση των επαγγελματικών σας υποχρεώσεων καθημερινά. Η ενσυναίσθηση μπορεί να σας διευκολύνει να το υποστηρίζετε συναισθηματικά.
Ανακαλύπτοντας τι προκαλεί τη δυσκολία στο παιδί σας και πως μπορείτε να το βοηθήσετε, είναι τα πρώτα βήματα σε ένα συνεχιζόμενο ταξίδι. Μόλις ξεκινήσετε μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο αισιόδοξοι και σίγουροι στο να βοηθήσετε το παιδί σας.
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ
· Οι παρατηρήσεις των γονέων στο σπίτι παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον δάσκαλο του παιδιού και τους ειδικούς που ασχολούνται μαζί του.
· Μια αξιολόγηση παιδιού με δυσκολίες στη γραφή μπορεί να χρειαστεί συνεργασία από ειδικό στις μαθησιακές δυσκολίες, λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή, ώστε να εντοπιστούν τα αίτια που προκαλούν την δυσκολία.
· Μια έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει τις δυσκολίες του, όσο είναι στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και να μην σπαταλά πολύτιμο εκπαιδευτικό χρόνο.
· Οι ειδικοί επιστήμονες θα σας ενημερώσουν για τα δικαιώματα του παιδιού σας στο σχολικό περιβάλλον καθώς και για τα ωφελήματα που μπορεί να έχει από τον ασφαλιστικό του φορέα.Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να παρακολουθήσετε την τηλεοπτική εκπομπή με την κα Κίαμου, υπεύθυνη της διεπιστημονικής ομάδας στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=TyVZLRa9PJk&t=10s .
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 210.99.66.333 / 6976760277, μέσω email ή βρείτε μας στο Facebook.
Comments