top of page
Αναζήτηση

Ισότιμος χρόνος στα παιδιά


Από τους ψυχολόγους της διεπιστημονικής ομάδας του Θεραπεία= Ελπίδα

  • Η προσοχή του γονέα, ξεχωριστά σε κάθε παιδί, ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού.

  • Ο ιδιαίτερος και αποκλειστικός χρόνος με το κάθε παιδί σας, θα σας δώσει την ευκαιρία να το γνωρίσετε με έναν μοναδικό τρόπο, που προκύπτει μόνο με τη μεταξύ σας αλληλεπίδραση.

  • Αυτή η επένδυση του χρόνου, θα σας επιτρέψει να γνωρίσετε καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματα του.

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικά και πολύτιμα είναι για εμάς. Όταν όμως έχουμε περισσότερα από ένα, είναι δύσκολο να κατανέμουμε ίσα το χρόνο μας ανάμεσα τους. Συχνά, επιλέγουμε να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο παιδί που αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες, μαθησιακές ή άλλες, υποθέτοντας ότι τα αδέρφια του αντιλαμβάνονται τους λόγους που μας ωθούν σε αυτή τη συμπεριφορά. Παράλληλα μένουμε ήσυχοι γιατί πιστεύουμε, ότι γνωρίζουν ότι τα αγαπάμε ισότιμα.


Όμως, τα παιδιά δεν κρίνουν πάντα ευνοϊκά τις δικές μας επιλογές και προτεραιότητες! Η έλλειψη τακτικής προσοχής και επικοινωνίας με τον γονέα, μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα αυτοπεποίθησης και την ανάπτυξη ενός παιδιού. Τα παιδιά μας χρειάζονται, είτε έχουν δυσκολίες είτε όχι. Οπότε ως γονείς χρειάζεται να κατανοήσουμε και να διαμορφώσουμε τη συμπεριφορά μας ανάλογα, αφού με αυτό τον τρόπο:


Γνωρίζουμε ουσιαστικά το παιδί μας και τι το κάνει ξεχωριστό.

Τα παιδιά έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα και ανάγκες. Αφιερώνοντας χρόνο, στο κάθε ένα ξεχωριστά, μπορούμε να μάθουμε ποια είναι τα καινούργια ενδιαφέροντας τους και πως εξελίσσονται μέσα στην καθημερινότητά τους. Ταυτόχρονα, τα παιδιά αισθάνονται ότι είμαστε κοντά τους και τα καταλαβαίνουμε.


Κτίζουμε ουσιαστικότερες σχέσεις μαζί τους.


Γνωρίζοντας τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντα των παιδιών μας, μπορούμε να προγραμματίσουμε δραστηριότητες για να τα υποστηρίξουμε. Έτσι, ο χρόνος που περνάμε μαζί τους γίνεται πιο διασκεδαστικός για αυτά αλλά και πιο εποικοδομητικός.

Κρατάμε ανοιχτές τις διόδους επικοινωνίας μας.


Ένα παιδί μπορεί να αποφασίσει να μας μιλήσει για κάτι που το προβληματίζει σε μία κατ’ιδίαν εμπιστευτική συνάντηση, μακριά από τη φασαρία και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας της οικογένειας ως σύνολο. Μπορεί, για παράδειγμα, να μιλήσουμε για τα συναισθήματα του σε σχέση με τα αδέρφια του ή για κάποια στρεσογόνα κατάσταση που αντιμετωπίζει στο σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο να ξέρουμε τι σκέφτονται τα παιδιά, έτσι ώστε να μπορούμε να τα βοηθήσουμε.

Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις!


Δίνοντας όλης σας την προσοχή σε κάθε ένα παιδί ξεχωριστά, δίνεται ουσιαστικά ένα πολύ σημαντικό μήνυμα. Λέτε «είσαι σημαντικό για εμένα, νοιάζομαι για ότι έχεις να μου πεις και περνάω όμορφα όταν είμαστε μαζί». Αυτό, για τα παιδιά, σημαίνει πολλά.


Ακόμα, μπορείτε με μικρές πράξεις να περάσετε θετικά μηνύματα, όπως για παράδειγμα:

  • Αφήστε τα παιδιά, με τη σειρά, να διαλέξουν που θα πάτε για φαγητό ή πως θα περάσετε το απόγευμα.

  • Σεβαστείτε το χρόνο που διαθέτετε σε ένα συγκεκριμένο παιδί. Μη διακόπτετε αυτό που κάνετε, απλώς γιατί κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας σας χρειάζεται. Αν δεν είναι κάτι επείγον, πείτε «είμαι απασχολημένος αυτή τη στιγμή, θα έρθω μόλις τελειώσω αυτό που κάνω με τον/την αδερφό/η σου».

  • Βάλτε μικρά σημειωματάκια αγάπης στο κουτί με το κολατσιό τους ή στον καθρέφτη στο δωμάτιο τους. Κάντε μικρές πράξεις αγάπης, που σημαίνουν πολλά και φτιάχνουν τη διάθεση όλων!

Να μη ξεχάσω ότι:

  • Ο ιδιαίτερος χρόνος με κάθε παιδί, μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τα παιδιά μας καλυτέρα.

  • Όταν τα παιδιά έχουν συστηματικά ποιοτικό χρόνο με τους γονείς νιώθουν σημαντικά.

  • Αν γνωρίζουμε τις σκέψεις και τα όνειρα των παιδιών μας, μπορούμε να τα βοηθήσουμε και να τα υποστηρίξουμε.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επικοινωνείτε με την ανοικτή γραμμή επικοινωνίας της ομάδας μας στο 210.99.66.333 για κάθε απορία και συμβουλή!

bottom of page