top of page
Αναζήτηση

“Η ιστορία της οικογένειάς μου”



Γράφει η Ειρήνη Κιάμου Μ.Α. CCC-SLP, Speech Language Pathologist, University of Maryland USA

Επιστημονική υπεύθυνη των θεραπευτικών ομάδων «ΕΥΛΟΓΟΝ» & «ΘΕΡΑΠΕΙΑ=ΕΛΠΙΔΑ»

Άμισθος συνεργάτης της Παν. Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Παν & Αγλ. Κυριακού»

Τ. Καθηγήτρια του Τμήματος Λογοθεραπείας Ιωαννίνων

Parents’ Coach

-Πώς θα κάνω τους παππούδες να ξεκολλήσουν από την τηλεόραση και να ασχοληθούν με τα εγγόνια τους;

-Κινητοποιήστε τους!

Συχνά έχω αναφερθεί στην θετική επίδραση που μπορεί να έχουν οι παππούδες στα παιδιά μας. Κάποιες φορές, γονείς μου εμπιστεύονται την απογοήτευσή τους σχετικά με την ποιότητα του χρόνου που αφιερώνουν οι παππούδες στα εγγόνια τους. Απογοητεύονται, όταν οι ηλικιωμένοι προτιμούν να παρακολουθούν τηλεόραση με τα μικρά ή να τους ικανοποιούν κάθε απαίτηση ώστε να εξασφαλίσουν την εύνοιά τους.

Φυσικά, αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει εφόσον τους καθοδηγήσουμε και τους βοηθήσουμε να εισαγάγουν νέες δραστηριότητες στην συναλλαγή τους με τα εγγόνια τους.

Γνωρίζουμε όλοι ότι οι ηλικιωμένοι λατρεύουν να λένε παλιές ιστορίες. Επίσης, γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μπορούν να καταλαβαίνουν καλύτερα όταν η διήγηση διανθίζετε με εικόνες ή αντικείμενα. Ζητήστε από τους γονείς σας, να οργανώσουν μια τέτοια διήγηση για τα εγγόνια τους. Θα μπορούσαν να τους δείξουν φωτογραφίες ή ακόμα οικογενειακά κειμήλια που σχετίζονται με ιστορίες από την ζωή τους ως παιδιά και ως γονείς έχοντας εσάς παιδιά τους.

Κρατήστε την διήγηση σύντομη, τόσο όσο αντέχουν τα εγγόνια τους να ακούσουν. Εννοείται ότι η διάρκεια προσοχής τους θα διαφοροποιηθεί ανάλογα από την ηλικία των παιδιών καθώς και από την ικανότητα διήγησης των ηλικιωμένων. Προτείνετε στους παππούδες για παράδειγμα αν δείχνουν φωτογραφίες των παιδικών τους χρόνων να τους τραγουδήσουν ένα από τα τραγούδια που τραγουδούσαν ως παιδιά ή να τους εξηγήσουν (ή να τους σχεδιάσουν) ένα από τα παιχνίδια που έπαιζαν εκείνη την εποχή.

Δεν χρειάζεται η διήγηση να περιστρέφεται γύρω από ένα κοσμοϊστορικό γεγονός. Μπορεί μια ηλικιωμένη κυρία να τους δείξει μια πιατέλα που έχει ως κειμήλιο από τη γιαγιά της και να τους αναφέρει κάτι σχετικό με τα γλυκά που συνήθιζαν εκεί να σερβίρουν και τις συνταγές που μοιραζόντουσαν μεταξύ τους οι γυναίκες της οικογένειας ή ακόμα των τρόπο που γλεντούσαν οι οικογένειες (τραγουδώντας όλοι τραγούδια, εφόσον δεν είχαν δίσκους και CD).

Όσο κρατήσετε την διήγηση ως μια θετική εμπειρία για όλους τους εμπλεκομένους θα είναι πιο εύκολο να επαναληφθεί και την επόμενη εβδομάδα.

Τα οφέλη της είναι πολλαπλά για όλα τα μέλη της οικογένειας τόσο για την συναισθηματική νοημοσύνη όσο και για την γνωστική νοημοσύνη των παιδιών (λεξιλόγιο, κατανόηση των χρονικών προσδιορισμών, κριτική σκέψη μέσω της σύγκρισης διαφορετικών καταστάσεων). Για τους ηλικιωμένους είναι μια συναισθηματική αποφόρτιση από το άγχος που μπορεί να βιώνουν καθημερινά σχετικά με τις αντιξοότητες ή τις αγωνίες που σχετίζονται με την ηλικία τους. Αν κάτι δεν κυλίσει ομαλά, μπορείτε να επικοινωνήστε με την διεπιστημονική μας ομάδα στην ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μας στο 210.99.66.333.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις κοινές σας προσπάθειες!!!

bottom of page