top of page
Αναζήτηση

Εσύ πόσο καλά σε ξέρεις;

Έγινε ενημέρωση: 20 Απρ 2022



Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Ψυχολόγος της ομάδας Θεραπεία ίσον Ελπίδα


Για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας


Νομίζω πως όταν είσαι παιδί, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ακούς ιστορίες και να σου διαβάζουν παραμύθια. Ολόκληροι κόσμοι ανοίγονται μπροστά σου και η φαντασία σου ζωντανεύει ακόμη και τις πιο απίθανες καταστάσεις! Ιπτάμενοι δράκοι, μικροσκοπικά ανθρωπάκια, ζώα που μιλάνε, βουνά φτιαγμένα από μπάλες παγωτού…


Τι γίνεται όμως με τη δική μας ιστορία; Αυτή που ξεκινά από τη στιγμή που γεννιόμαστε; Μας ξέρουμε στα αλήθεια όσο καλά νομίζουμε; Μία όμορφη δραστηριότητα για όλη την οικογένεια, θα ήταν ακριβώς αυτό: το μοίρασμα των δικών σας προσωπικών ιστοριών. Η δραστηριότητα αυτή όχι μόνο θα σας φέρει πιο κοντά δημιουργώντας ισχυρότερους δεσμούς μέσα στην οικογένεια, αλλά θα ενισχύσει την αυτογνωσία ακόμη και των μεγάλων!


Οδηγίες:

Ξεκινήστε δημιουργώντας έναν κύκλο και καθίστε όλοι μαζί. Ο πρώτος που ξεκινά να αφηγείται την ιστορία του μπορεί να το κάνει με όποιον τρόπο επιθυμεί. Είτε μέσω της ομιλίας, είτε μέσα από τη δημιουργία ενός θεατρικού σκετς, της παντομίμας κλπ. Ο καθένας μπορεί να αναφέρει ό,τι του έρχεται στο μυαλό. Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία νωρίτερα. Το κάθε μέλος μπορεί να έχει το λόγο για 5-10 λεπτά. Εάν το παιδί δυσκολευτεί, μπορείτε να το βοηθήσετε κάνοντάς του ορισμένες ερωτήσεις που να ακολουθούν τη χρονολογική σειρά στην οποία σταμάτησε. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε ορισμένα παιχνίδια που του αρέσουν, ώστε να το διευκολύνετε να εκφραστεί με ένα διαφορετικό τρόπο. Ένας βασικός άξονας πάνω στον οποίο μπορείτε να πατήσετε για να χτίσετε την ιστορία σας είναι ο εξής:

· Που γεννήθηκες;

· Ποια είναι τα άτομα της οικογένειάς σου;

· Περίγραψε την οικογένειά σου.

· Ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που έχεις;

· Τι άλλες αναμνήσεις έχεις; Υπάρχει κάποια που να σε στεναχωρεί ή ακόμη και σήμερα να σε τρομάζει; Ποια είναι η πιο υπέροχη ανάμνηση που σε κάνει μέχρι και τώρα να αισθάνεσαι χαρά;

· Μπορείς να αναφέρεις ορισμένα σημαντικά γεγονότα της ζωής σου; Τι σημαίνουν για εσένα;

· Ποιες είναι οι επιθυμίες και τα όνειρά σου;


Φυσικά, δεν είναι υποχρεωτικό να περιοριστείτε μόνο σε αυτές τις ερωτήσεις. Μπορείτε να μοιραστείτε οτιδήποτε εσείς επιθυμείτε και με όποια σειρά θέλετε!


Καλή διασκέδαση!


Ελπίζω να απολαύσετε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και αν θέλετε, μπορείτε να μοιραστείτε τις εντυπώσεις σας με τα μικρά σας στο therapeia.elpida@gmail.com.

bottom of page