top of page
Αναζήτηση

“Επίλυση διαφωνιών μεταξύ γονέων και εφήβων”


Καμία διαφωνία που προκύπτει μεταξύ γονέων και εφήβων δεν είναι η ίδια. Παρόμοια, δεν υπάρχει μία, μοναδική και αποτελεσματική τακτική για την επίλυσή της. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές γενικές συμβουλές που μπορούμε να σας δώσουμε, τις οποίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την επίλυση προβλημάτων με τους εφήβους.

-Ακούστε την άποψή τους.

Είτε πρόκειται για φίλους, σχέσεις ή κανόνες που δεν ακολουθήθηκαν, δώστε τους την ευκαιρία να σας εξηγήσουν τι συνέβη και να κατανοήσουν τις συνέπειες των ενεργειών τους.

-Εμπιστευτείτε τις αποφάσεις τους.

Η εμπιστοσύνη είναι σημαντική για τους εφήβους. Θέλουν να δεις και καταλάβεις ότι κάνουν καλές επιλογές. Για να το κάνετε αυτό πρέπει να τους εμπιστευτείτε.

-Μάθετε τη διαφορά μεταξύ υγιών και ανθυγιεινών συμπεριφορών.

Μπορεί να μην το θεωρείτε σωστό εσείς οι γονείς, αλλά το να βάλει κάποιο σκουλαρίκι στο αυτί ή να βάψει τα μαλλιά του δεν θα το βλάψει. Αφήστε το να εκφραστεί με υγιείς τρόπους.

-Προτιμήστε τον συμβιβασμό παρά την εντολή.

Οι έφηβοι πρέπει να γνωρίζουν ότι τους ακούμε, κατανοούμε τις δυσκολίες τους. Επίσης, χρειάζεται να γνωρίζουν πως οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές τους. Όταν πρόκειται για τιμωρίες, συνεργαστείτε και αποφασίστε από κοινού πως θα τις κάνετε περισσότερο δίκαιες. Συζητήστε τις δράσεις και τις συνέπειες που έχουν, ώστε να μπορούν να δουν γιατί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι επιβλαβής.

-Προωθήστε τη θετική συμπεριφορά.

Μπορεί να είναι εύκολο να “παγιδευτείτε” από την αρνητική συμπεριφορά ενός εφήβου, αλλά είναι σημαντικό να προωθείτε τη συμπεριφορά που θέλετε να δείτε. Αντί να εστιάζετε μόνο, για παράδειγμα, στις περιπτώσεις που ο έφηβος δεν ολοκληρώνει τις εργασίες του, σας προτείνουμε να εστιάζετε όταν ο ίδιος τις ολοκληρώνει.

-Να είστε σταθεροί αλλά όχι αδιαπέραστοι.

Είναι σημαντικό εσείς οι γονείς να είστε σταθεροί, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό, καθώς αυτό μπορεί να κάνει έναν έφηβο να θέλει να επαναστατήσει ακόμη περισσότερο.

-Βρείτε χρόνο.

Αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε ο ένας στον άλλο. Είτε κάνετε μια βόλτα, παίζετε ένα παιχνίδι ή δείπνο.

“Τι να κάνετε εάν δεν μπορείτε να βρείτε λύση για όσα συμβαίνουν;”

Μερικές φορές τα προβλήματα εφήβων και γονέων γίνονται τόσο μεγάλα που δεν μπορείτε να τα χειριστείτε μόνοι σας. Το να είστε ενήμεροι και να γνωρίζετε σε ποιον να απευθυνθείτε είναι πολύ σημαντικό, ώστε οι έφηβοι να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο.

-Συζητήστε με έναν ειδικό. Οι ειδικοί μπορούν να σας οδηγήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Μπορούν να βοηθήσουν εσάς και το παιδί σας, με στόχο να γεφυρώσετε το κενό στην επικοινωνία. Προσφέρουν, επίσης, συμβουλές αντιμετώπισης, τις οποίες μπορείτε να λάβετε υπόψη σας.

-Βρείτε μια ομάδα υποστήριξης. Μερικές φορές οι ομάδες γονέων μπορούν να βοηθήσουν εσάς και τον έφηβο. Θα ενημερωθείτε για πρακτικές και θα σας δώσουν συμβουλές, ώστε να στοχεύσετε σε μία πιο αποτελεσματική επικοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας, ώστε να γνωρίσετε τις δυνατότητες που έχετε για να τον υποστηρίξετε, αλλά και για να χρησιμοποιήσετε τον ασφαλιστικό σας φορέα ως οικονομικό αρωγό στην προσπάθεια σας να τον τονώσετε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 210.99.66.333 / 6976760277, μέσω email ή βρείτε μας στο Facebook.

bottom of page