top of page
Αναζήτηση

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ



Γράφει η Ειρήνη Κιάμου Μ.Α. CCC-SLP, Speech Language Pathologist, University of Maryland USA

Επιστημονική υπεύθυνη των θεραπευτικών ομάδων «ΕΥΛΟΓΟΝ» & «ΘΕΡΑΠΕΙΑ=ΕΛΠΙΔΑ»

Άμισθος συνεργάτης της Παν. Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Παν & Αγλ. Κυριακού»

Τ. Καθηγήτρια του Τμήματος Λογοθεραπείας Ιωαννίνων

Parents’ Coach

Αγαπητοί γονείς,

Οι σημερινές εξετάσεις του παιδιού σας είναι μια ακόμα δοκιμασία που χρειάζεται να μάθουμε να διαχειριζόμαστε. Το άγχος είναι χρήσιμο μέχρι το σημείο που μας ενεργοποιεί και μας κινητοποιεί. Όταν μετατρέπεται σε τροχοπέδη θα χρειαστεί να λάβουμε μέτρα. Για να παρακολουθήσετε όλο το ενημερωτικό βίντεο επιλέξτε το www.youtube.com/watch?v=PqfTSpt_qPA&t=10s

Ξεκινήστε με το να ελέγξετε το δικό σας άγχος. Δεν δίνετε εσείς εξετάσεις!! Το άγχος είναι μεταδοτικό! Δείτε αρχικά πως εσείς θα είστε ήρεμοι!

Μέσα από την ενασχόληση μου στο αντικείμενο της λειτουργικής επικοινωνίας, στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, έχω ξεκάθαρα δει ότι οι λέξεις έχουν δύναμη! Οπότε θα σας πρότεινα να τις χρησιμοποιείτε ανάλογα.

Πριν πάει για τις εξετάσεις! Πείτε του (με δικά σας λόγια):

«Δεν χρειάζεται να αποδείξεις κάτι σε κανέναν. Μην ακούς τι θα λένε οι γύρω σου. Δεν χρειάζεσαι το δικό τους άγχος.»

«Πιστεύω σε σένα.»

«Έχει σημασία για μένα να είσαι ήρεμο.»

«Ξέρω ότι έκανες προσπάθεια και είμαι περήφανος/η, για σένα. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα είσαι νικητής στη προσπάθεια. Καλή Επιτυχία.»

Μετά την εξέταση, μην ρωτήσετε πως τα πήγε, μπροστά στους φίλους του και τους συμμαθητές του. Αν τα έχει πάει καλά θα σας το πει από μόνο του. Διαβάστε τη γλώσσα του σώματος. Μπορείτε κατ’ιδίαν να το ρωτήσετε πως νιώθει και αν είναι ικανοποιημένο με τον εαυτό του.

Πείτε: «Είχες ένα δύσκολο, απαιτητικό πρωινό. Με τι θα νιώσεις ότι χαλαρώνεις καλύτερα;»

  • Αν είναι σε ένταση αφήστε το να ηρεμήσει. Μπορείτε να το καθοδηγήσετε να το συνειδητοποιήσει λέγοντας: «Φαίνεσαι να είσαι σε ένταση το καταλαβαίνεις; Νομίζω ότι σε βοηθάει ένα δροσερό μπάνιο ή μια βόλτα ή να ακούσεις μουσική». Ιδανικά θα πρέπει να ξέρει το παιδί σας σε αυτή την ηλικία τι το χαλαρώνει, το ίδιο και εσείς.

  • Αν είναι αγχωμένο με τις απαντήσεις και θέλει να τις ελέγξει με τους φροντιστές του, συζητήστε μαζί του κατά πόσο αυτό θα είναι ωφέλιμο. Θυμίστε του ότι δεν υπάρχει μαθητής που να έχει απαντήσει όλες τις ερωτήσεις τέλεια.

  • Αν θέλει να βγει με άλλους συμμαθητές που είναι αγχώδης άνθρωποι, αναφέρετε του την ανησυχία σας. Μπορείτε να πείτε: «Είναι απόλυτα φυσιολογικό να επηρεαζόμαστε από τους φίλους μας. Ίσως δεν είναι πολύ καλή ιδέα να συζητήσεις μαζί τους.» Προτείνετε του να παρακολουθήσει μια ευχάριστη ταινία με τους φίλους του.


Φροντίστε:

  • Να υπάρχει ήρεμο κλίμα στο σπίτι. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να διαπληκτιστείτε με κάποιο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για θέματα που σας ενοχλούν.

  • Το περιβάλλον του να είναι οργανωμένο και να έχει έτοιμο φαγητό που να του αρέσει.

  • Μην του ζητάτε να κάνει πολύωρη επανάληψη από τη μία μέρα στην άλλη.

  • Δεν κάνουμε συγκρίσεις με άλλα παιδιά!

  • Μην κάνετε πλάνα για τις σχολές που θα μπορούσε να φοιτήσει.

  • Ειδικές δίαιτες ή συμπληρώματα διατροφής όταν επιβάλλονται προκαλούν περισσότερο άγχος!

  • Προτείνετε του να κοιμάται περισσότερες ώρες, νωρίς το βράδυ και να αποφεύγει τους καφέδες που θα του φέρνουν υπερδιέγερση.

  • Εναλλακτικά αναφερθείτε στα μελλοντικά του/σας σχέδια για τις διακοπές.

  • Χρησιμοποιήστε το ΧΙΟΥΜΟΡ αν διαθέτετε.


Αποφύγετε τα τηλεφωνήματα με συγγενείς για καλή επιτυχία και ακολουθία τηλεφωνημάτων για το πως έγραψε μετά από κάθε μάθημα.

Μην επιτρέπετε σε τρίτους να τον αγχώνουν. Πείτε:

«Σας ευχαριστώ που ενδιαφέρεστε για τις εξετάσεις του/της κόρης μου.

Πιστεύουμε όλοι σε αυτόν και έχει χρησιμοποιήσει το χρόνο του για να προετοιμαστεί. Δεν βοηθάει να το συζητάμε συνέχεια.

Οι εξετάσεις είναι μια διαχείριση κρίσης, αν το παιδί σας δεν μπορεί να το διαχειριστεί, ίσως μετά τις εξετάσεις θα έπρεπε να σκεφτείτε ότι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να του κάνετε είναι μαθήματα διαχείρισης κρίσεων ή άγχους. Σκεφτείτε ότι θα αντιμετωπίζει πολύ συχνά δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του. Μάλλον η Φυσική και η Έκθεση δεν θα του χρειάζονται καθημερινά στην ενήλικη ζωή του. Οι στρεσογόνες καταστάσεις δεν θα λείψουν στη ζωή του. Χρειάζεται να επενδύσετε σε μαθήματα διαχείρισης άγχους για να μάθει να τις διαχειρίζεται. Είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να του κάνετε για την είσοδό του στην ενήλικη ζωή.

Καλή σας επιτυχία και καλά αποτελέσματα!!!

bottom of page