top of page
Αναζήτηση

"Δείχνω τα σημεία"



Το να ονομάζει το παιδί τα σημεία του σώματος είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, έτσι ώστε να διαχωρίσει τον εαυτό του από τους άλλους. Η δραστηριότητα που σας προτείνουμε βοηθά στη διαδικασία της ανακάλυψης του εαυτού του παιδιού ως διαφορετικό άτομο. Η διαδικασία ξεκινά περίπου στα τέλη του 1ου έτους της ηλικίας του παιδιού, ενώ γίνεται πιο φανερή κατά το 2ο έτος. Μέσω της δραστηριότητας αυτής το παιδί αναπτύσσει τη λεκτική του ικανότητα, βελτιώνει τις λεκτικές του δεξιότητες, την προφορικότητά του, τη μνήμη του, ενώ ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται και γνωρίζει καλύτερα το σώμα του.

Για να ξεκινήσετε τη δραστηριότητα προτείνουμε να καθίσετε σε ένα βολικό μέρος με το παιδί σας, όπου θα διευκολύνεται η βλεμματική επαφή μαζί του.

Ακουμπήστε τη μύτη του παιδιού μαλακά με το δάχτυλό σας. Έπειτα, κατευθύνετε το χέρι του παιδιού στη δική σας μύτη και επαναλάβετε πολλές φορές τη λέξη “μύτη”, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει το παιδί να ακουμπά τη μύτη σας.

Στη συνέχεια, ζητήστε από το παιδί να σας δείξει τη δική του μύτη.

Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο τη δραστηριότητα δείχνοντας και άλλα μέρη του σώματος, όπως το κεφάλι, το χέρι, το πόδι, το στόμα.

Ίσως χρειαστεί το παιδί λίγο χρόνο για να ξεχωρίσει τη δική σας μύτη με τη δική του. Ωστόσο, εσείς μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά με τη δραστηριότητα.

Εάν το παιδί έχει ήδη αναπτύξει τη γλωσσική του ικανότητα μπορείτε να του ζητήσετε να επαναλάβει μετά από εσάς τις λέξεις που έχετε ήδη χρησιμοποιήσει. Σημαντικό είναι η επανάληψη της λέξης από το παιδί να γίνεται την ώρα που του δείχνετε ή σας δείχνει το κάθε ένα σημείο του σώματος.

Η δραστηριότητα προσαρμόζεται και σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά. Το παιδί θα μπορούσε να μιμηθεί ορισμένες κινήσεις που θα κάνατε πρώτα εσείς, όπως κούνημα του κεφαλιού, κούνημα των δαχτύλων, φύσημα της μύτης κλπ.

Η αναγνώριση και επανάληψη λέξεων συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας. Το παιδί μαθαίνει να ταιριάζει τη μύτη ως μέρος του σώματος με τη λέξη “μύτη”, ενώ ταυτόχρονα την αγγίζει.

Μην σας προβληματίσει εάν το παιδί σταματήσει. Δώστε του χρόνο να αντιληφθεί τη δραστηριότητα, τις εικόνες, να διασκεδάσει και ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει.

Επαινέστε τη προσπάθεια του παιδιού και όχι το αποτέλεσμα. Αν κάτι σας προβληματίσει, υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες να σας βοηθήσουν.

Καλέστε μας στην ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας της διεπιστημονικής μας ομάδας 210.99.66.333.

Καλή διασκέδαση και καλή επιτυχία!

bottom of page