top of page
Αναζήτηση

Γιορτάζοντας την ημέρα της γυναίκας με τα παιδιά μας!



Γράφει η Ειρήνη Κιάμου Μ.Α. CCC-SLP, Speech Language Pathologist, University of Maryland USA

Επιστημονική υπεύθυνη των θεραπευτικών ομάδων «ΕΥΛΟΓΟΝ» & «ΘΕΡΑΠΕΙΑ=ΕΛΠΙΔΑ»

Άμισθος συνεργάτης της Παν. Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Παν & Αγλ. Κυριακού»

Τ. Καθηγήτρια του Τμήματος Λογοθεραπείας Ιωαννίνων

Ημέρα της γυναίκας σήμερα και είναι μια ευκαιρία για να ωθήσουμε τα κορίτσια και τα αγόρια μας να ονειρεύονται για ένα κόσμο που οι γυναίκες, θα διεκδικούν τα όνειρά τους και οι άντρες θα χαίρονται να μοιράζονται ισότιμα ευκαιρίες. Έναν φρέσκο κόσμο αγάπης και αλληλοσεβασμού, ξεκινώντας από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Οι εποχές μεταβάλλουν το κοινωνικό γίγνεσθαι σε μια ποιοτική ζωή, όταν οι συνθήκες, φωτισμένοι και δημιουργικοί άνθρωποι αλλά και η θέληση των πολλών οδηγούν σε αυτό.

Το στοίχημα με την συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα είναι να οδηγήσουμε τα παιδιά μας να καταλάβουν τα ακόλουθα:

Α. Στην ανθρώπινη ιστορία υπήρξαν υπέροχες γυναίκες επιστήμονες όπως η Marie Curie (που έλαβε δύο φορές Νόμπελ μία στη Φυσική και μία στη Χημεία), καλλιτέχνες όπως η Μαρία Κάλλας (που μας ταξίδεψαν με τη φωνή τους), επαναστάτριες όπως η Μαντώ Μαυρογένους, η Μπουμπουλίνα στη δική μας ιστορία καθώς και ριψοκίνδυνες όπως η Amelia Mary Earhart που κατάφερε να πιλοτάρει αεροπλάνα και να τολμήσει μακρινές πτήσεις.

Β. Να συζητήσουν μαζί σας για τις διαφορές μεταξύ των φύλων και ότι αυτές δεν είναι εμπόδιο αλλά διαφορετικές δυνατότητες που ο καθένας μας έχει υποχρέωση να τις αναπτύξει.

Γ. Να μάθουν ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν δυστυχώς αναλφάβητοι άνθρωποι και ότι σε διαφορετικές κοινωνίες οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες γιατί δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ας αναλογιστούν την πρόοδο που θα μπορούσαμε να έχουμε ως κοινωνίες όταν αυτό το ανθρώπινο δυναμικό γινόταν ικανό να προσφέρει με ιδέες και γνώσεις.

Δ. Να συνειδητοποιήσουν ότι όταν οι γύρω μας νιώθουν ότι ακούγονται και γίνονται σεβαστές οι απόψεις τους, τότε μόνο θα μπορούμε να λειτουργούμε σε ένα ισορροπημένο και ασφαλές περιβάλλον.

Ε. Να ανακαλύψουν με ποιους τρόπους γίνονται σεβαστές οι γυναίκες της οικογένειας τους μέσα στο δικό σας σπίτι.

Προσπαθήστε να μην γίνονται οι συζητήσεις σας ως κήρυγμα αλλά ως ιδέες για αναζήτηση.

Ξεκινήστε τη συζήτηση λέγοντας: Έχεις ακούσει το όνομα …. γνωρίζεις γιατί είναι γνωστή;

Ή έχεις σκεφτεί πως θα ήταν η ζωή μας αν τα κορίτσια δεν μπορούσαν να πάνε στο σχολείο;

Ακούστε τι θα σας αναφέρουν και ξεκινήστε από τα λεγόμενά τους για να βρείτε το νήμα που θα ακολουθήσει η συζήτηση.

Ότι και αν ακούσετε μην τους αποπάρετε. Δώστε τους χρόνο και επιλέξτε την κατάλληλη χρονική στιγμή που θα είστε όλοι χαλαροί για να ακολουθήσει μια εποικοδομητική συζήτηση.

Καλή επιτυχία στις προσπάθειές σας.

Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας, μην διστάσετε να μας αποστείλετε email στο therapeia.elpida@gmail.com.

bottom of page