top of page
Αναζήτηση

"Βασικά συστατικά της Συναισθηματικής Νοημοσύνης"


Η έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης (ΕQ) έχει τροποποιηθεί και εξελιχθεί με την πάροδο των ετών. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν τη σημασία της και τον ρόλο της ως προγνωστικό παράγοντα για τη γενική ευτυχία, επιτυχία και καλή ποιότητα ζωής κάθε ατόμου.


Ο όρος «Συναισθηματική Νοημοσύνη» κυρίως αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματά του, αλλά και των γύρω του. Μπορεί και τα χειρίζεται με τέτοιον τρόπο που βρίσκεται συνεχώς σε μία διαδικασία δημιουργίας κινήτρων για εκείνο. Τα συναισθήματα διαδραματίζουν, γενικότερα, έναν κρίσιμο ρόλο στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.


1ο βασικό στοιχείο το «Κίνητρο»:


Είναι σημαντικό το άτομο να αξιοποιεί τα συναισθήματά του, όσα νιώθει, όσα αναγνωρίζει και κατανοεί, έτσι ώστε να παρακινεί τον εαυτό του να συνεχίζει και να επιλέγει την κατάλληλη, για αυτό, δράση. Οι στόχοι που έχει θέσει, μέσω της παρακίνησης του εαυτού και μέσα από τη δημιουργία κινήτρων, είναι πολύ πιθανό να επιτευχθούν.


2ο βασικό στοιχείο το «Αυτογνωσία»:


Αναφερόμαστε στη γνώση που έχει κάποιο άτομο για τον εαυτό του. Συγκεκριμένα, η αυτογνωσία περιλαμβάνει τη γνώση τόσο των εξωτερικών του χαρακτηριστικών, των σωματικών του γνωρισμάτων, όσο και της ψυχικής του κατάστασης. Η γνώση του εαυτού στο σύνολό της είναι αρκετά απαιτητική διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα τόσο σημαντική και απαραίτητη.


3ο βασικό στοιχείο το «Ενσυναίσθηση»:


Ένας όρος πολυσυζητημένος στις ημέρες μας. Αφορά την ικανότητα ενός ατόμου να αντιλαμβάνεται και να διακρίνει τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου, χωρίς ωστόσο να χάνουμε τη θέση μας. Οι σχέσεις μας με τους άλλους μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικές, εφαρμόζοντας την ενσυναίσθηση.


4ο βασικό στοιχείο το «Αυτοδιαχείριση»:


Αφορά τον τρόπο ή τους τρόπους που επιλέγουμε να διαχειριζόμαστε, να προσαρμόζουμε και να έχουμε έλεγχο των συναισθημάτων μας. Τις δεξιότητες εκείνες που επιλέγουμε για να έρθουμε πιο κοντά και να πραγματοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.


5ο βασικό στοιχείο το «Κοινωνικές δεξιότητες»:


Σε αυτές εμπίπτουν οι δεξιότητες εκείνες που μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε με τους άλλους, να δημιουργούμε σχέσεις, να διαχειριζόμαστε συγκρούσεις και να κοινωνικοποιούμαστε. Οι βασικές κοινωνικές δεξιότητες χρειάζεται να καλλιεργούνται, ώστε να ζούμε μία αρμονική ζωή.


Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα επιστημόνων ψυχικής υγείας του Θεραπεία=Ελπίδα.


Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 210.99.66.333 / 6976760277, μέσω email ή βρείτε μας στο Facebook.

bottom of page