top of page
Αναζήτηση

Ανακαλύπτοντας το μωρό τον εαυτό του!



Από την ομάδα των θεραπευτών της Θεραπεία=Ελπίδα


Δραστηριότητα για παιδιά ηλικίας 12μηνών+


Το μωρό μας μεγαλώνει και φυσικά και εμείς χρειάζεται να το βοηθήσουμε να ανακαλύψει τον εαυτό του και ότι είναι μια ξεχωριστή ύπαρξη από τη μαμά. Το να επισημάνει τα μέρη του σώματος, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην αίσθηση του παιδιού ότι πρόκειται για έναν ξεχωριστό άνθρωπο. Αυτή η απλή δραστηριότητα στοχεύει στην εξέλιξη της αυτό-ανακάλυψης, η οποία ξεκινά στο τέλος του πρώτου χρόνου ζωής του παιδιού και ανθίζει στον δεύτερο. Μέσα από αυτό το παιχνίδι μπορείτε να οξύνετε τις προφορικές ικανότητες του μικρού σας και την μνήμη του, καθώς και να αυξήσετε την επίγνωση του σώματος του.

· Για να ξεκινήσετε αυτή την δραστηριότητα, καθίστε κοιτάζοντας κατάματα το παιδί σας και ακουμπήστε την μύτη του. Μετά, πάρτε το δάχτυλο του στο χέρι σας και οδηγήστε το μέχρι την μύτη σας. Πείτε «μύτη» αλλεπάλληλες φορές όπως ακουμπάτε το δάχτυλο του στη μύτη σας. Στη συνέχεια, ζητήστε του να σας δείξει τη δική του μύτη. Συνεχίστε με άλλα μέρη του σώματος, όπως το κεφάλι, το χέρι και το πόδι. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο στο παιδί να διαχωρίσει τις έννοιες μεταξύ της «μύτης της μαμάς» και την «μύτη του μωρού», αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Τελικά, όμως, θα είναι αυτό που θα καταλήξει να γίνει ένα αγαπημένο του παιχνίδι δίνοντας μία αίσθηση ολοκλήρωσης.

· Εάν κατέχει την προφορική ικανότητα να ονοματίσει μέρη του σώματος, ζητήστε του να τα επαναλάβει όσο τα δείχνετε. Διαφορετικά, ξεκινήστε ένα παιχνίδι κίνησης που του δείχνει πως να κουνάει το κεφάλι του, να χτυπάει τα πόδια, να εισπνέει από την μύτη και να τινάζει τα μικροσκοπικά δάχτυλα των ποδιών του.

· Μην ξεχάσετε να δείχνετε ενθουσιασμό για κάθε του προσπάθεια που καταφέρνει είτε να δείξει το μέρος του σώματος είτε να το ονοματίσει.


Καλή επιτυχία σε κάθε σας προσπάθεια. Αν θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας την δική σας εμπειρία από την εφαρμογή αυτής της δραστηριότητας ή αντιμετωπίσετε κάποια δυσκολία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210.99.66.333 ή στο therapeia.elpida@gmail.com.

bottom of page