top of page
Αναζήτηση

“Αναγνωρίζω τους ήχους”


Αγαπητοί γονείς,



Σας περιγράφουμε παρακάτω μία δραστηριότητα που θα ενθουσιάσει, αλλά και θα συμβάλλει στην αναγνώριση ήχων και ανάπτυξη της ακουστικής μνήμης του παιδιού. Οι ώρες που περνά το παιδί στο σπίτι μπορούν να γίνουν δημιουργικές και να συμβάλλουν, παράλληλα, στην ολόπλευρη ανάπτυξή του.


Οι γονείς, ξεκινώντας, μπορείτε να βρείτε ήχους και να τους αποθηκεύσετε στο κινητό σας ή ακόμη και να κάνετε ήχους εσείς οι ίδιοι. Έπειτα, μόλις επιλέξετε τον ήχο, ανακοινώνετε στο παιδί την κατηγορία που ανήκει το αντικείμενο που κάνει τον ήχο.



Για παράδειγμα:


-αντικείμενα στο σπίτι (ξυπνητήρι, ραδιόφωνο, πιάτα, πιρούνια, κουτάλια),


-αντικείμενα που κινούνται (αστυνομικό ή πυροσβεστικό όχημα, αυτοκίνητο, μηχανή),


-ζώα (σκύλος, γάτα, άλογο, ποντίκι κλπ.)



Στη συνέχεια, μετά από κάθε έναν ήχο που ακούγεται, ζητάτε από το παιδί να τον αναγνωρίσει και να σας πει από που πιστεύει ότι προέρχεται.


Σας προτείνουμε, μόλις το παιδί εξοικειωθεί με τη δραστηριότητα, να αλλάξετε ρόλους και να αφήσετε εκείνο να κάνει τους ήχους.


Φροντίστε να είναι διασκεδαστικό και ευχάριστο το παιχνίδι, ώστε να επιδιώκει το παιδί σας να το ξαναπαίξει. Με την επανάληψη θα γίνει πιο έμπειρος/η και θα εξασκήσει την ακουστική του μνήμη.


Μερικά από τα πρόσθετα οφέλη της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι η εξάσκηση της διάρκειας προσοχής του, η επιμονή καθώς και η αναμονή στην εναλλαγή σειράς. Πολύ συχνά οι μαθητές της Α΄δημοτικού δεν αντέχουν να περιμένουν τη σειρά τους. Με αυτή τη δραστηριότητα όμως θα κατανοήσουν ότι χρειάζεται να περιμένουν και να ακούν με προσοχή.



Επαινέστε τη προσπάθεια του παιδιού και όχι το αποτέλεσμα.


Σε κάθε απάντηση θα ακολουθεί φυσικά η επιβράβευση της προσπάθειας.



Καλή σας διασκέδαση!



Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για τυχόν απορίες ή προβληματισμούς που θα προκύψουν στο σταθερό ή κινητό τηλέφωνο 210.99.66.333 & 6976760277, μέσω email ή βρείτε μας στο Facebook.


Bennett, S. & R. (2000). 365 μέρες χωρίς τηλεόραση - 365 δημιουργικές ιδέες για σας και το παιδί σας. Μετάφραση: Μαρία Μούγιαννη. ISBN: 978-960-03-1733-6. Εκδόσεις: Καστανιώτη.



bottom of page