top of page
Αναζήτηση

Έρχεται αδελφάκι!!



Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, ψυχολόγος της ομάδας Θεραπεία= Ελπίδα


Τι εννοείς είναι μέσα στην κοιλιά σου; Αποκλείεται να χωράει ένα ολόκληρο παιδί εκεί μέσα! Και δηλαδή όταν γεννηθεί θα μπορούμε να παίζουμε μαζί; Δεν πιστεύω να παίρνει τα παιχνίδια μου!


Και κάπως έτσι ξεκινούν πολλές ερωτήσεις και πολύωρες συζητήσεις…


Το μόνο σίγουρο είναι πως ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια είναι ένα γεγονός που συνεπάγεται πολλές αλλαγές. Συνήθως κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς να περιμένει εκτός…εκτός και αν οι μεγάλοι είναι ήδη γονείς! Και αυτό είναι από μόνο του αρκετό για να μπορέσετε με βάση το παράδειγμά σας να υποψιάσετε το παιδάκι σας για το ποιες μπορεί να είναι αυτές οι αλλαγές.


Τι θα λέγατε λοιπόν να καθίστε όλοι μαζί και μέσα από φωτογραφίες να δείξετε στο μικρό σας πως αρχικά άλλαξε η δική σας ζωή μέσα από τον ερχομό του; Μπορείτε να πάρετε ένα άλμπουμ φωτογραφιών ή ακόμη και ψηφιακά και να δείξετε πως ήσασταν πριν την εγκυμοσύνη. Ύστερα, να συνεχίστε με φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της κύησης που να φαίνονται οι αλλαγές στην κοιλίτσα της μαμάς, στο μαιευτήριο, τις πρώτες μέρες στο σπίτι, αλλά και αργότερα. Εννοείται πως ταυτόχρονα αφηγείστε τις αλλαγές που γίνονταν με απλά λόγια στο παιδί, χωρίς να κρύβετε τυχόν δυσκολίες, κυρίως όμως τονίζοντας τα θετικά και πόσο χαρούμενοι είστε που το έχετε στη ζωή σας. Και κάπως έτσι μπορείτε να περάστε σε κάποιες αλλαγές που θα γίνουν με το μωράκι που έρχεται, αλλά και τις διαφορές που θα υπάρχουν καθώς το νέο μέλος θα έχει ήδη ένα αδελφάκι!


Ελπίζουμε η παραπάνω δραστηριότητα να σας έδωσε μία ιδέα στο να επικοινωνήσετε με έναν διαφορετικό τρόπο στο παιδάκι σας τις αλλαγές που θα γίνουν στην οικογένεια. Για οτιδήποτε θελήσετε να μοιραστείτε, μπορείτε να μας στείλετε μήνυμα στο therapeia.elpida@gmail.com ή να τηλεφωνήσετε στο 2109966333.

bottom of page