top of page
Αναζήτηση

28 Μαρτίου: Η Ημέρα της Γιαγιάς


Η ημέρα είναι αφιερωμένη σε αυτή. Σκοπός της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση και αναγνώριση της πολύτιμης δουλειάς και αγάπης που τόσο απλόχερα προσφέρει καθημερινά τόσο στα παιδιά της όσο και στα εγγόνια της.


Αν και η πανδημία δεν μας επιτρέπει να είμαστε κοντά της, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να της δείξουμε την αγάπη μας. Μπορούμε να της φτιάξουμε μία ζωγραφιά ή ένα σπιτικό γλυκό και να της το στείλουμε. Και οι δύο είναι δύο εξίσου πολύ όμορφες ιδέες.


Παρακάτω αναφέρουμε 12 σημαντικούς λόγους για να επενδύουν οι γονείς στη σχέση των παιδιών με τη γιαγιά και τον παππού τους:


1.Διηγούνται καταπληκτικές ιστορίες.


Παρακολουθήστε τα παιδιά σας κάθε φορά που ακούν μια ιστορία από τα παλιά. Αφοσιώνονται πλήρως σε αυτό που ακούν, με αποτέλεσμα να μαθαίνουν πλήθος πληροφοριών καθώς και την οικογενειακή τους ιστορία και παράδοση.


2.Διδάσκουν μέσα από τη σχέση τους με τα εγγόνια τους, πως ήταν οι γονείς τους παιδιά.


Με αυτό το τρόπο, επιτυγχάνεται η συσχέτιση των διαφορετικών δυνατοτήτων σε διαφορετικές ηλικίες όσο αναπτυσσόμαστε. Μπορεί να διηγούνται και τις γκάφες μας, όσο είμασταν παιδιά, όμως στο τέλος της ιστορίας μαθαίνουν τα εγγόνια τους, πως τα λάθη ξεπερνούνται.


3.Αστείρευτη αγάπη από ένα ακόμα ζευγάρι γονιών.


Είναι η μοναδική που θα βρουν τα παιδιά μας εκτός από εμάς και για αυτό χρειάζεται η έκθεσή τους με μέτρο.


4.Το βολικότερο και ασφαλέστερο babysitting.


Είναι το σωσίβιο μας σε δύσκολες ώρες που οι επιλογές μας σαν γονείς είναι περιορισμένες ή μηδενικές.


5.Η επίσκεψη στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς είναι μια ευκαιρία για περιπέτεια.


Τα παιδιά μας μπορούν να εξερευνούν παλιές φωτογραφίες και ξεχασμένα αντικείμενα σε ντουλάπια, όπως παιχνίδια ή και παλιές συσκευές.


6.Είναι οι πιο παθιασμένοι οπαδοί.


Θα προσφέρουν το πιο θερμό χειροκρότημα σαν θεατές είτε στις αθλητικές επιδόσεις των εγγονών τους, είτε στις θεατρικές ή άλλες εμφανίσεις τους.


7.Χαίρονται να τα/μας ταΐζουν.


Ίσως τα χρόνια της κατοχής ή της στέρησης που ένιωσαν όταν ήταν νέοι να έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια, πάντως στο σπίτι τους υπάρχει πάντα μαγειρεμένο φαγητό και διάθεση να γεμίσουν με καλούδια τις κοιλίτσες των εγγονιών τους.


8.Είναι καλοί στο να δίνουν συμβουλές.


Μπορεί να επιμένουν σε διάφορες παλιές αντιλήψεις, όμως έχουν την πείρα της ζωής και δεν βλάπτει να τους ακούν τα εγγόνια τους, προκειμένου να πάρουν περισσότερα ερεθίσματα και να αντιληφθούν τις επιπτώσεις των πράξεων τους.


9.Είναι πίσω στην τεχνολογία.


Επειδή δεν έχουν καλή σχέση με τους υπολογιστές, τα κινητά και τα tablet, μπορούν να ασχοληθούν και να προτείνουν με ευκολία να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια, να πλάσουν κουλουράκια ή να μαγειρέψουν κάτι με τα παιδιά μας. Δίνεται η ευκαιρία στα εγγόνια τους να αναπτύξουν άλλες δεξιότητες.


10.Απολαμβάνουν να ακούν τα νέα των εγγονών τους.


Όπως και να είναι το πρόγραμμά τους, θα βρουν το χρόνο να ακούσουν τα προβλήματα, τις ανησυχίες ή τις χαρές των εγγονών τους. Τα παιδιά νιώθουν σημαντικά και βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή τους.


11.Νιώθουν χαρά να διαβάζουν ξανά και ξανά το αγαπημένο παραμύθι του εγγονιού τους.


Το ίδιο παραμύθι που μας έχει εξαντλήσει η αφήγησή του, είναι έτοιμοι να το διαβάζουν και να το συζητήσουν με το εγγόνι τους. Καλύπτοντας με αυτό το τρόπο άλλες συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών μας.


12.Περήφανοι με τις επιτυχίες των εγγονών τους.


Παίρνουν το ρεκόρ θετικής ενέργειας που μεταφέρουν στα εγγόνια τους κάθε φορά που πληροφορούνται για μια επιτυχία τους, από το διαγώνισμα της γλώσσας, μέχρι την προαγωγή σε καλύτερη θέση.


Είναι οι ρίζες μας και χωρίς αυτούς δεν τιμάμε το δέντρο της ζωής. Απλά τους αγαπάμε!


Χρόνια πολλά σε όλες τις υπέροχες γιαγιάδες!

bottom of page